Брекзитът - огромен шанс за България





Решението за "Брекзит” беше глупаво взето от нация, твърдо убедена, че е нещо повече от останалите европейци. Със самочувствие, основаващо се на отминали времена когато с насилие, безскрупулност и  лукавство деспотсваше над чужди народи и територии. Принципа „разделяй и владей“  съсипа Индия не само икономически, но създаде и жестока несъществувала преди това омраза между етносите. Максимата „няма вечни приятели, а вечни интереси“ коства на Европа две световни воини (и никакви комплекси и чувство за вина в британците за разлика от Германия). Нямаше как да очакваме интелигентно решение от хора, които празнуваха смъртта на Тачър извадила ги от икономическото блато, към което се устремиха отново с  бодра крачка. Явно нямаше кой да им обясни, че когато се издържаш от банкови услуги и търговия не е много далновидно да затръшнеш вратата към най-големия световен пазар. 

И най-лошите прогнози не предвещаваха излезлите данни на Блумбърг - само за година Великобритания загуби 15% от милионерите си. Още след решението казах, че дискусията „какви условия ще договори Великобритания“ на компетентните икономисти е напълно безпредметна. Кой ще те чака? Основното в съвременните  финанси е управлението на риска. Коя сериозна фирма ще го поеме да чака резултатите от 2 годишни преговори и то при условие, че след време ЕС може да промени условията към по неблагоприятни? Кой ще си позволи коректност към 60 милионен пазар губейки 500 милионен? HSBC, UBS и Goldman Sachs вече потвърдиха, че пренасят част от централите си. В момента Газпром, Фейсбук и Микрософт си стягат куфарите, а по данни на „Independent“ около 40% от американските фирми обмислят релокация. 

Разбира се Берлин и Париж точат лиги за големите залъци, но България също има какво да предложи, за да отхапе своята част. Корпоративния данък, евтината и сравнително компетентна работна ръка са привлекателни за всяка компания.  Няма съмнение, че най-тежките последици ще са върху Лондонското сити - около 200 000 работни места ще трябва да се отворят в Европа, за да се гарантира достъпа до единния пазар, а у нас има повече от достатъчно икономисти, в добавка вече и децата говорят английски. Няма как да си от София и дори индиректно да не си усетил ефекта върху жизнения стандарт благодарение на централите на HP и Coca Cola. България няма нужда от парите, които Великобритания внасяше в общия бюджет, тези пари често отиват в джоба на олигарсите. България се нуждае от фирмите, които се изтеглят от Кралството - те създават реалните работни места и устойчивото развитие. В момента бившата империя вероятно ще пробва да приложи изконната си практика да разделя и да манипулира разпад в ЕС преди самата тя да се разпадне. Но нека не се лъжем - напускането и е един голям шанс за по бедните членове на ЕС, за това и при преговорите не трябва да и се позволят преференции.


Източници:
http://www.independent.co.uk/news/business/news/brexit-us-firms-trade-threat-london-eu-move-uk-relocate-move-report-a7473251.html
https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-11-22/u-k-millionaire-ranks-shrink-15-on-brexit-credit-suisse-says

Коментари

Популярни публикации от този блог

Иновации за едно по-светло бъдеще част - I

Как да спечелим войната по пътищата